1. Houby nakrájíme na libovolně velké kousky a rozdělíme je do zavařovacích sklenic. Do každé sklenice nasypeme na špičku nože pomůcky ke konzervování.
2. Svaříme vodu s octem, solí, cukrem, kořením a polévkovou kostkou, vařící nálev ihned nalijeme na houby a přidáme 1 polívkobé lžíce oleje do každé sklenice.
3. Sklenice uzavřeme, trochu s nimi zatřeseme, postavíme je na pečící plech naplněný do výšky 2 cm horkou vodou a dáme do spodní poloviny předehřáté trouby.
Zavařovací teplota (předehřátí a zavařování):
Elektrická trouba: 95 °C
Plynová trouba: stupeň 1
Délka zavařování: 70 minut
TIP: Bílý 6 % vinný ocet lze nahradit klasickým 8 % octem.
TIP 2: Lze samozřejmě použít i jinou kombinaci tvrdých hub, např. mladé klouzky, kozáky apod. Pokud houby před naskládáním do sklenic chvíli povaříme, nezmenší po zavaření tolik svůj objem a houby ve sklenici nebudou „plavat“.
TIP 3:Výtečné využití nakládaných hub jsou jednohubky na kostičkách tvrdého sýra. Ideální na párty všeho druhu!
Recept od Dr.Oetker
www.oetker.cz.