Z droždí, špetky cukru a trošky vlažného mléka připravíme kvásek.
Mezitím dáme do mísy obě prosáté mouky, rozpuštěné máslo a sádlo, cukr, špetku soli, žloutky a rum.
Když nám kvásek vzejde, přidáme ho k ostatním surovinám spolu s mlékem a zaděláme hladké vláčné těsto, které necháme vykynout.
Po vykynutí těsto dáme na vál a rukama ho roztáhneme na tloušťku asi 2,5 cm.
Skleničkou vykrajujeme z těsta kolečka, která smažíme ve větším množství oleje při mírné teplotě, aby byly uvnitř hotové.
Po usmažení dáme koblihy okapat na papírový ubrousek.
Koblihy plníme povidly nebo marmeládou. Na vrch koblih můžeme dát šlehačku nebo kysanou smetanu. Nadýchané koblihy podáváme jako chutný moučník k různým příležitostem.