Mouku, cukr, prášek do pečiva, mléko, olej a žloutky vymícháme na hladké těsto. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který pomalu vmícháváme do těsta, až je krásně nadýchané.
Těsto rozdělíme na dvě zhruba stejné části, ale můžeme i jednu část dát větší podle toho, jestli chceme více světlé hmoty nebo hnědé. Podle fantazie a chuti. U téhle bábovky si odlijeme od oka trochu méně než je polovina, tedy těsto rozdělíme na větší a menší část. Do menší části těsta přidáme kakao nebo taky granko. Protože je granko sladší, dáme méně cukru. Do větší části těsta přidáme kokos, ale ne moc, pak je těsto tuhé. Do máslem vymaštěné a strouhankou vysypané formy lijeme pěkně a pravidelně nejdříve hnědou část těsta a nakonec vlijeme těsto středem, pak rovnoměrně rozlijeme tak, aby nebylo vidět tmavou část. Měla by vzniknout krásná a roztomilá podkovička.
Mužskou bábovku pečeme ve vyhřáté troubě na cca180 °C podle typu trouby. Pečeme do doby, až po vpichu jehlicí nebo špejlí nezůstane přilepené těsto. Je to nejspolehlivější a zaručený způsob, jak zjistit, že je bábovka hotová.
Po vyklopení z formy můžeme mužskou bábovku posypat moučkovým cukrem promíchaným s kokosem. Bábovku můžeme i polévat polevou.