Recept na musaku po česku. Zapečené brambory s jemně pikantní masovou směsí a hlávkovým zelím.
80 g | parmazán |
600 g | brambory vařené ve slupce |
6 listů | bílé hlávkové zelí |
směs | |
---|---|
4 stroužky | česnek |
2 ks | žloutek |
1 ks | cibule |
3-4 ks | rajče |
100 ml | víno |
100 g | anglická slanina |
500 g | mleté maso |
1 hrst | čerstvá petrželka |
1-2 ks | chilli paprika |
podle potřeby | |
olej | |
50 ml | vývar |
máslo | |
podle chuti | |
sůl | |
kmín | |
muškátový oříšek | |
mletý černý pepř | |
omáčka | |
500 ml | mléko |
2 ks | bílek |
4-5 lžic | hladká mouka |
Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka, oloupeme a nakrájíme na plátky. Zelné listy očistíme od tvrdých částí a povaříme v osolené vodě s kmínem téměř doměkka. Připravíme si masovou směs. Cibuli, česnek a chilli papričku očistíme a jemně nakrájíme. Velká rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Anglickou slaninu nakrájíme nadrobno a necháme v hluboké pánvi vyškvařit. Pak přidáme olej, na kterém necháme zesklovatět cibulku, česnek a chilli papričku. K tomuto základu vmícháme mleté maso, sůl a pepř a za stálého míchání ho opečeme. Pak do směsi vmícháme rajčata, vše podlijeme vínem a vývarem a dusíme, dokud se tekutina neodpaří a maso nebude měkké. Do vychladlé směsi pak vmícháme nasekanou petrželku a 2 žloutky. Z mléka a mouky uvaříme hladkou (ne příliš hustou) kaši, kterou osolíme a ochutíme muškátovým oříškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který zašleháme do vychladlé kaše. Pekáček vymažeme máslem, vyložíme zelnými listy a polovinou nakrájených brambor. Brambory osolíme a opepříme a pokryjeme masovou směsí. Na maso opět rozložíme zelné listy a zbývající brambory. Brambory posypeme strouhaným parmazánem a vše rovnoměrně zalijeme bílou "omáčkou" z mléka. Musaku se zelím pečeme v předehřáté troubě při 170 °C přibližně 50 - 60 minut. Bramborovou musaku se zelím rozdělíme na porce a podáváme s listovým salátem.
Rychlá svačinka: 3 top recepty na fantastické sendviče
V ideálním případě byste neměli vynechávat svačinu. Ale hodně lidí na ni nemá čas. Připravili jsme pro vás 3 tipy na sendviče, které budete mít připravené do 10 minut.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena