Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Špenát necháme mírně povolit. Česnek oloupeme a prolisujeme. Mrkev si oškrábeme, odkrojíme konce a nastrouháme nahrubo.
Ve větším hrnci rozehřejeme olej a nejprve dozlatova osmahneme cibuli. Přisypeme mrkev a kousek másla a znovu osmahneme. Osolíme, opepříme a přidáme oba špenátové protlaky, podlijeme trochou vody a necháme rozpustit a podusit. Podle potřeby přiléváme vývar, mléko, ochucujeme majoránkou, polévkovým kořením, vegetou a bobkovým listem. V podušeném špenátu ještě necháme rozpustit tavený sýr, přidáme zakysanou smetanu a dobře promícháme. Necháme probublat a nakonec dochutíme prolisovaným česnekem. Podle potřeby zahustíme jíškou, ale není většinou třeba.
Mrkvový špenát podáváme hned po přípravě, ale ještě lepší je den proleželý. Na talíři dozdobíme vejcem natvrdo a posypeme mletou paprikou.