Vaření.czReceptyMrkvové karbanátky se sýrem

Mrkvové karbanátky se sýrem

Recept na chutnou variaci bramboráků z mrkve ve tvaru karbanátků nebo tlustších placek. Pro porci pro více osob ingredience jednoduše násobíme.


5.016x
35 min
1×

Ingredience

1-2 stroužkyčesnek
1 ksvejce
1 ksmrkev
50 gsýr

podle chuti

sůl
majoránka
cibule

na obalení

strouhanka

podle potřeby

mouka
olej na smažení

Postup přípravy

Mrkev očistíme a nastrouháme na jemno. Česnek prolisujeme, případně nasekáme na jemno. Sýr nastrouháme nejlépe na jemno, ale stačí i na hrubo, stejně se potom rozteče. Čím je sýra více, tím jsou karbanátky chutnější, jen pozor, aby nebylo více sýra než mrkve. K nastrouhané mrkvi přidáme vejce a majoránku jako u bramborových placek. Dále přidáme prolisovaný česnek a nastrouhaný sýr. Můžeme také přidat čtvrt až půlku větší cibule nasekané na jemno. Nakonec směs osolíme a dobře promícháme. Já dávám soli půl lžičky, pokud máme více slaný sýr, dáme soli méně. Přisypeme trochu mouky, rozmícháme a opakujeme, dokud těsto není dostatečně husté a není moc mokré, protože mokré těsto rozmočí strouhanku. Na druhu mouky nezáleží, já dávám polohrubou, moje matka dává dokonce krupici. Musíme ale dát pozor, abychom to s moukou nepřehnali, jinak to bude chutnat trochu jako chleba z mrkve. Směs ochutnáme a případně dosolíme. Těsto necháme chvilku postát, obzvláště pokud používáme krupici. Lžící potom nabíráme směs a rukama tvarujeme placičky ve tvaru karbanátků, které v hlubším talíři obalíme ve strouhance. Hodně se u toho špiní ruce. Podle velikosti a množství variabilních ingrediencí bude karbanátků tak 5 - 6 na osobu. Karbanátky smažíme na oleji, dokud nejsou hnědé a zvenku křupavé, tak pět minut z každé strany. Můžeme smažit i déle, pokud jsme paranoidní na syrová vejce a chceme je opravdu dobře propečené skrz naskrz. Mrkvové karbanátky se sýrem před podáváním osušíme papírovými utěrkami. Podáváme teplé, nejlépe chutnají úplně čerstvé z pánve. Karbanátky můžeme jíst samostatně třeba s tatarkou, nebo jako přílohu k namáčení. Dají se jíst s různými druhy omáček a míchaných směsí, třeba na čínský způsob.
user-icon

autor Nexus


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Mrkvové karbanátky se sýrem

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena