Oblíbené masové kuličky v rajčatové omáčce. Přílohu si může každý zvolit podle chuti - dají se podávat s těstovinami, rýží i domácím knedlíkem.
2 stroužky | česnek |
1 ks | vejce |
100 ml | mléko |
2 lžíce | majoránka |
1 ks | cibule |
1 balení | rajčatový protlak |
1 ks | rohlík |
700 g | mleté maso |
150 g | uzený bůček |
1 balení | rajčatové pyré |
1 hrst | zelené bylinky |
1 lžíce | koření na mleté maso |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý pepř |
Nejprve si nakrájíme housku či rohlík na malé kostičky, vložíme do mísy, zalijeme mlékem, rozklepneme 1 vejce a promícháme. Nakrájíme uzený bůček na malé kostičky (kůži odřízneme a necháme bokem, budeme ji potřebovat později) a cibuli nakrájíme nadrobno. Na suché pánvi si na lehce orestujeme uzený bůček (nebo slaninu), přidáme půlku cibule a za občasného promíchání necháme pár minut společně opékat. Do mísy k namočené housce v mléce s vejci přidáme mleté maso (nejlépe 60 % hovězího masa a 40 % vepřového masa, ale lze použít například jen mletou vepřovou plec), koření, bylinky, sůl, pepř, orestovanou cibuli s lehce vypečeným bůčkem a prolisovaný stroužek česneku. Vše společně důkladně promícháme v kompaktní směs. Pokud by se nám zdála směs příliš řídká a netvarovatelná, můžeme přidat trochu strouhanky. Dáme si rozehřát troubu na 175 °C. Ze směsi tvoříme větší kuličky a skládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Můžeme nakrájet kůži z bůčku, kterou jsme při krájení odstranili a na každou kouli dát vypéct malý kousek. Masové koule pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 15 - 20 minut. Mezitím si na pánvi orestujeme cibulku, později přidáme i česnek, zarestujeme také s protlakem a nakonec nalijeme rajčatové pyré. Ochutíme solí, pepřem, oreganem, ideálně i bazalkou a necháme prohřát. Do omáčky naskládáme masové kuličky z plechu a přikryjeme. Přivedeme k varu, jakmile vidíme probublávat omáčku, stáhneme plamen a na nejmírnějším plameni necháme probublávat posledních 15 minut. Mezitím si připravíme přílohu, zde použity špagety a připraveny podle návodu na obalu. Špagety slijeme a ihned podáváme s připravenou omáčkou a masovými koulemi. Můžeme dozdobit sýrem a nasekanou zelenou bylinkou (nejlépe čerstvou bazalkou) či jarní cibulkou.
Tímto obědem potěšíte celou rodinu: Výborné boloňské špagety krok za krokem
Recept na velmi oblíbenou boloňskou omáčku, pasta alla bolognese. Směs z mletého masa, zeleniny a těch správných bylinek, která v kombinaci s těstovinami (ideálně špagety) sklidí velký potlesk!
autor Markéta v troubě
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena