Tento recept se skvěle hodí jako rychlý oběd. Do půl hodiny je hotovo.
omáčka | |
---|---|
1 lžíce | cukr |
1 lžíce | olej |
1 špetka | sůl |
500 ml | vývar |
1 lžíce | máslo |
1 ks | cibule |
0.3 ks | celer |
1 lžíce | hořčice |
1 hrnek | voda |
2 ks | mrkev |
1 ks | petržel |
2 ks | bobkový list |
3 kuličky | nové koření |
1 špetka | pepř |
3 lžíce | hladká mouka |
1 lžíce | citronová šťáva |
250 ml | smetana ke šlehání |
směs | |
1 špetka | sůl |
1 ks | vejce |
1 hrst | strouhanka |
20 ml | mléko |
1 lžíce | majoránka |
1 ks | cibule |
1 ks | rohlík |
1 špetka | pepř |
700 g | mleté maso |
150 g | uzený bůček |
Do misky nakrájíme jeden suchý rohlík na kostičky, zalijeme mlékem, přidáme mleté maso s majoránkou, solí a pepřem. Případně doplníme ještě jiným oblíbeným kořením na mleté maso. Vmícháme orestovanou cibulku s uzeným bůčkem. který jsme si předem nakrájeli na kostičky (případně lze nahradit anglickou slaninou), 1 vejce a trochu strouhanky. Směs pečlivě promícháme. Ze směsi tvarujeme masové kuličky, které dáváme na plech s pečícím papírem, můžeme dát nahoru ještě nakrájené čtverečky kůže z bůčku. Masové koule pečeme na 175 °C cca 20 minut (podle velikosti koulí). Mezitím si připravíme smetanovou omáčku. Na lžíci oleje a lžíci másla zpěníme cibuli pokrájenou nadrobno. Přidáme na kostky nakrájené mrkve, petržel, celer, lžíci cukru, bobkové listy a nové koření. Promícháme, přidáme hrnek vody a vývar. Osolíme a provaříme 15 minut, poté rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme šlehačku s pořádně rozmíchanou hladkou moukou, lžíci hořčice, citronovou šťávu a provaříme ještě tak 5 minut. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Masové koule se smetanovou omáčkou servírujeme například s vařeným či pečeným bramborem.
Nedělní oběd na výbornou: Masové koule v rajčatové omáčce
Oblíbené masové kuličky v rajčatové omáčce. Naučte se je s námi připravit krok za krokem. Přílohu si zvolí každý podle chuti - dají se podávat s těstovinami, rýží, ale nejlépe chutnají s domácím knedlíkem.
8 skvělých a jednoduchých receptů z mletého masa
Mleté maso má spoustu podob, můžeme ho variabilně dochucovat, upravovat a v jakékoli podobě si pochutnáme. Vybrali jsme pro vás 8 receptů, které jsou snadné na přípravu a vhodné pro jakoukoliv příležitost.
autor Markéta v troubě
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena