Nadýchané, lahodné a jemné, skvělé pro masopustní pohoštění. Recept na koblihy trochu jinak.
těsto | |
---|---|
600 g | hladká mouka |
300 ml | mléko |
1 kostka | droždí |
120 g | cukr |
6 ks | žloutky |
80 g | máslo |
2 špetky | sůl |
podle potřeby | |
500 ml | olej na smažení |
na ozdobu | |
100 g | skořicový cukr |
Koblihy jsou jako součást masopustního veselí známé především v Rakousku a Německu, a i když jsou koblihy neméně oblíbené i u nás, pro období masopustu nejsou příliš rozšířené, což je velká škoda. Nadýchané koblihy všichni milujeme, tak proč si je nedopřát právě v tento čas všeobecného veselí? Masopustní koblihy mohou vypadat tak, jak obvykle vypadají, ale mohou být i ve tvaru uzlů, které neplníme, a o to je jejich příprava jednodušší. Klíčem k dobrým masopustním koblihám či našim koblihovým uzlům je nešizené těsto, to znamená dobrá mouka, poctivé hnětení a trpělivost při smažení.
Obvyklým způsobem, tedy z vlažného mléka, droždí a cukru necháme vykynout kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme žloutky, máslo a zbytek surovin. Přidáme kvásek, dlouho a poctivě hněteme, dokud těsto není hladké a vláčné. Přikryjeme těsto čistou utěrkou a necháme v teple vykynout. Po vykynutí odebíráme přibližně stejné kousky, které vyválíme do dvou silnějších a kratších válečků. Válečky jednou propleteme a na koncích spojíme. Koblihové uzly smažíme ve vyyšší vrstvě oleje, velmi pozvolna a z obou stran, aby zůstaly nadýchané. Jakmile získají stejnoměrně zlatavou barvu, vyndáme a pokládáme na ubrousek, abychom je zbavili přebytečného oleje. Před podáváním posypeme masopustní koblihové uzly skořicovým cukrem.
Smažené i pečené v troubě, tvarohové i bez náplně: Koblihy 8x jinak
Nadýchané, vláčné a hlavně domácí - takové jsou recepty na koblížky, které vás musíme naučit! Stačí si pohrát s těstem a pak už je jen jednoduše usmažit či upéct. Uvidíte, jak rychle budou mizet z talíře!
Tvarohové koblihy bez kynutí krok za krokem
Dnes vás naučíme krok za krokem recept na lahodné tvarohové koblížky, které nepotřebují čas ke kynutí.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena