Pro marinování vybereme větší kuře, nejlépe z biochovu o váze 1,6 - 1,8 kg. V misce smícháme všechny ingredience pro marinádu (polévkové koření, sójová omáčka, worcesterová omáčka, hořčice) tak, aby vznikla homogenní hmota, která nesmí být moc hustá. Pro marinování využijeme běžnou jednorázovou injekční stříkačku 20 ml se silnější a delší jehlou.
Nabereme marinádu a zavedeme ji zespoda kuřete mezi hrudní kost a maso. Vstřikujeme a pomalu jehlu vytahujeme. To stejné uděláme na druhé straně prsou, potom nastříkáme marinádu všude do větších svalů v horní části prsou (u krku) a stehen. Následně posypeme kuře podle chuti kořením Tandoori masala, (částečně i zevnitř), maso lehce posolíme a uložíme v uzavřené misce do lednice na jeden až dva dny.
Jablko a citron rozkrájíme na čtvrtky. Před pečením do kuřete vložíme stroužek česneku, rozkrojené jablko a citron. Přeložíme kuře do varné skleněné nebo keramické mísy vhodné velikosti, podlijeme 0,4 dl mléka a přidáme rozkrojenou jednu cibuli. Mísu zavřeme víkem, vložíme do trouby a troubu nastavíme na 200 °C. Nahřátí na danou teplotu trvá asi půl hodiny, můžeme použít horkovzduch.
Po nahřátí pečeme kuře hodinu v uzavřené nádobě nejdříve prsama nahoru. Po půlhodině kuře otočíme prsama dolů. Následně dopékáme odkryté dalších 20 minut po obou stranách, aby se vytvořila kůrčička. Dopečené kuře vyndáme z trouby a necháme zakryté, aby kuře nevysychalo.
Druhou cibuli drobně nakrájíme a smažíme, až zesklovatí na druhé části másla. Přidáme bobkový list, rozdrcené nové koření, hořčici a mletý pepř. Následně přidáme mouku a zaděláme jíšku, kterou rozředíme výpekem z kuřete a 1 dl mléka na hustší omáčku.
Omáčku dochutíme solí, případně pepřem a povaříme asi 10 - 15 minut. Mícháme, až je hmota homogenní. Na správnou hustotu ředíme mlékem. Kuře rozporcujeme, přelijeme hotovou omáčkou a podáváme.
Marinované tandoori kuře s hořčičnou omáčkou podáváme s oblíbenou přílohou. Výborně chutná s opečenými brambory, bramborovými noky a rýží.