sůl | ||
1 ks | citron | |
200 g | krevety | |
5 lžic | olivový olej | |
podle chuti | ||
---|---|---|
1 snítka | tymián | |
1 snítka | rozmarýn | |
chilli koření | ||
na ozdobu | ||
salát |
Krevety opláchneme, osušíme a naložíme na hodinu do marinády z oleje, nasekaných bylinek, citronové šťávy a trošky soli. Směs občas promícháme. V pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje. Vložíme krevety a 4 minuty restujeme. Pak krevety vyjmeme, dáme na chvíli do tepla a pánev odstavíme z ohně. Do horkého oleje přidáme cibuli, rozetřený česnek a chilli spolu s trochou marinády a necháme zpěnit. Krevety rozdělíme na talíře a přelijeme chilli omáčkou. Marinované krevety na grilu podáváme s listy salátu, který pokapeme citronem a olivovým olejem. Můžeme přidat i jednoduchý salát ze sezónních surovin.
Krevety
Vyloupané krevety se jí příborem, jsou-li však vcelku, použijte ruce. Nejdříve odlomte hlavu, nožičky a ocas, sloupněte skořápku a zbytek konzumujte. Ruce si omývejte v tzv. finger bowl, což je mísa s vodou a citronem. Na ní bývá obvykle volně položený ubrousek sloužící k osušení rukou.
Ústřice
Ústřice se dnes běžně podávají otevřené, na vás je jen oddělení masa od mušle. K tomu slouží speciální vidlička s drobnými hroty po stranách. Postupujte od okrajů ke středu. Pokapejte citronem a celou ústřici, i s vodou, z mušle vysajte.
Humr
Objednáte-li si humra, dostanete k němu také kleště a loupací vidličku. Kleštěmi naštípejte tvrdé části skořápky, abyste se dostali k masu. Vidličkou pak maso vydlabujte.
Šneci
Šneka uchytněte do kleští tak, aby její ústí směřovalo k vám. Poté maso vidličkou vytahujte z ulity.
Kaviár
K nanášení kaviáru slouží zvláštní nožík, obvykle perleťový (na stříbru totiž kaviár oxiduje). Nožíkem kaviár nanášíme na pečivo, ale neroztíráme!
Mořské řasy jsou zdravým a snadno stravitelným zdrojem nejen bílkovin a sacharidů, ale i dalších prospěšných látek. Podívejme se na několik známých druhů řas a poznejme základní fakta o jejich používání.
Autor:Karolína
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena