Připravíme si voňavou nádivku. Do 1 dl horkého mléka vsypeme mletý mák, lehce provaříme asi 15-20minut. Pokud by byla směs příliš hustá, přilijeme mléko. Přidáme asi 1-2 lžíce medu (dále dosladíme dle chuti), skořici, případně vanilkový cukr. Směs by se měla dát mazat, pokud je příliš řídká, zahustíme jí strouhaným perníkem.
Použijeme běžně prodávané listové těsto, nebo si ho uděláme sami. Těsto rozválíme a potřeme makovou nádivkou.Směs by měla vystačit na celé balení - tj.na 2 štrůdlové nohavice. Množství nádivky záleží na chuti každého z vás.
Štrůdly zabalíme, potřeme žloutkem nebo máslem (to dělává naše babička, štrůdl chutná a vypadá jinak, doporučuji vyzkoušet).
Pečeme v rozehřáté troubě dozlatova.
Makový štrůdl pocukrujeme a podáváme raději vychlazený - nedočkavce často bolí žaludek.