Maďarské kynuté skořicové tulipány

Výborný maďarský recept ze Sedmihradska na tulipány z kynutého těsta a se skořicí.


2.414x
120 min

Ingredience

podle potřeby

cukr
mletá skořice
hladká mouka

těsto

1 ksvejce
50 gmáslo
150 mlmléko
3 lžícecukr krystal
1 lžičkacukr krystal
25 gčerstvé droždí
300 ghladká mouka extra speciál 00

na potření

máslo

náplň

3 lžícecukr krystal
1 lžičkamletá skořice

Postup přípravy

Do mísy dáme prosátou hladkou mouku promíchanou s cukrem, přidáme změklé plátky čerstvého másla nebo tuku na pečení a vejce. Ve vlažném mléku s cukrem necháme vykynout čerstvé droždí (asi 15 minut).

K mouce přidáme vykynutý kvásek. Všechno zpracujeme spolu na hladké měkčí těsto, dokud se netvoří v těstě bubliny, těsto trošku lepí. Poté těsto necháme přikryté utěrkou na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu.

V misce smícháme mletou skořici s cukrem na náplň. Na lehce pomoučněné desce vytvarujeme z vykynutého těsta válec, který rozdělíme na přibližně 6 stejných častí. Z jednotlivých dílů uděláme bochníčky, které necháme ještě 15 minut kynout.

Na dobře pomoučněné desce vyválíme z každého bochníčku podlouhlý ovál o tloušťce asi 1 mm, který potřeme rozpuštěným máslem, přitom po obvodu ponecháme asi 1 cm široký volný okraj. Na máslo rozetřeme cukr smíchaný se skořicí.

Po delší straně oválu těsto stočíme do malého závinu. Tento závin svisle nakrojíme ostrým nožem na obou koncích nahoru asi do 1/3 délky těsta a dole asi do poloviny. Dolní nakrojenou část od středu oboustranně na boku vytáhneme směrem nahoru a horní část vytáhneme směrem ven od středu, čímž vznikne tvar tulipánu.

Tulipány uložíme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylým cukrem se skořicí. Tulipány necháme ještě 15 minut nakynout a troubu předehřejeme na 180 °C. Pečeme 15 minut do zlatavě hnědé barvy a upečené tulipány necháme vychladnout na mřížce. Čas pečení a teplotu si určuje každý sám podle své trouby.

Tyto tulipány výborně chutnají k dobré kávě, horkému kakau a horkému čaji. Tulipány jsou vhodné jako sladká snídaně, příprava není vůbec těžká a tulipány jsou velmi pěkným, efektním a chutným sladkým kynutým pečivem vhodným i pro návštěvy, pro děti a na sváteční stůl.

Během pečení tulipánů se nádherně provoní celý byt skořicí a umocní příjemný pocit domova. Náplň může být kakaová nebo maková, ne však pudinková, povidlová nebo tvarohová, aby při pečení nevytekla. Upečené tulipány jsou poměrně velké, klidně připravte menší a budete mít dvojnásobný počet menších tulipánů.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Maďarské kynuté skořicové tulipány

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Maďarská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.