Z droždí, cukru a vlahého mléka zpracujeme kvásek.
Ztuhlou Heru nahrubo nastrouháme. Do mísy prosejeme mouku pokojové teploty, přidáme strouhanou Heru, sůl, 2 žloutky a vzešlý kvásek. Těsto necháme na teplém místě přiměřeně vykynout.
V misce utřeme tvaroh s cukrem podle chuti. Přidáme i žloutek.
Vykynuté těsto na vále rozválíme, nakrájíme malé čtverečky, na každý dáme hromádku tvarohové náplně, protilehlé rožky stočíme a důkladně stiskneme. Upečeme nejlépe na plechu, který vyložíme pečícím papírem
V hrnku rozpustíme máslo a přilijeme rum v poměru cca 1:2. Vrchní části upečených šátečků postupně máčíme v rumové máslové směsi a pak v moučkovém cukru s dření z vanilkového lusku.
Máčené tvarohové šátečky podáváme kdykoliv je chuť - k čaji, kávě nebo jen tak.