Filé z lososa opláchneme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Posypeme hrubou solí, kterou prsty zatlačíme do masa. Horní stranu (bez kůže) silně potřeme křenem wasabi. Takto připraveného lososa necháme pár hodin v chladu odležet.
Na pánvi rozpálíme olivový olej s kouskem másla. Filé z lososa těsně před opékáním obalíme v hladké mouce, vložíme na rozpálenou pánev a po obou stranách osmahneme dozlatova. Podle chuti můžeme ještě posypat nejrůznějším kořením.
Během toho si připravíme jednoduchou wasabi omáčku. Smetanu v kastrolku zahřejeme, přidáme wasabi křen, čerstvý strouhaný křen a mícháme. Do omáčky rozklepneme 2 žloutky pro zahuštění a barvu, po chvilce přidáme i strouhaný sýr. Za stálého míchání dochutíme trochou bylinkové soli, pepřem a tymiánem. Omáčku wasabi odstavíme.
Lososa dáme na talíř, přelijeme wasabi omáčkou a dozdobíme podle fantazie. Jako příloha stačí čerstvá zelenina, brambory na oblíbený způsob, klidně i rýže. Nezapomeneme přidat i kousek citronu pro zakapání.