Lososa i s kůží dobře omyjeme pod tekoucí vodou, důkladně pokapeme rozkrojeným citronem a necháme alespoň hodinu odležet. Poté dobře osolíme italskou solí a čerstvě namletým pepřem.
Rajčátka omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Menší cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje a cibulku dozlatova osmahneme. Přidáme rajčata a prohřejeme, až se trochu zredukují. Zasypeme solí, bazalkou nebo jiným kořením a vmícháme pesto se zakysanou smetanou. Krátce (2 - 3 minuty) necháváme prohřívat za stálého míchání. Pokud se nám omáčka zdá moc hustá, zředíme smetanou a ještě dochutíme.
Na pánvi rozehřejeme máslo, filé z lososa obalíme v hladké mouce a po obou stranách osmahneme.
Lososa přeneseme na talíře, přidáme rajčatový přeliv a ozdobíme měsíčkem citronu a zelenou bylinkou. Lososa s rajčatovým přelivem podáváme s bramborovou kaší nebo rýží.