Linecké z naší rodinné kuchařky je nejlepší, jaké jsem jedla. Musí být z másla a potřené tou nejlepší zavařeninou - nejlépe z ovoce z vlastní zahrádky. Zkuste můj recept na výborné vánoční pečivo.
Hodnocení
4.5
/ 5 (17x)
Doba přípravy
75 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Těsto
Máslo150 g
Žloutek2 ks
Cukr moučka30 g
Vanilkový cukr1 balíček
Hladká mouka 250 g
Citronová kůra1 špetka
Na potření
Zavařenina
Postup přípravy
Hladkou mouku, vanilkový cukr a cukr moučka prosejeme na vál. Část mouky můžeme nahradit velmi jemně umletými mandlemi.
Studené máslo nastrouháme na hrubém struhadle do mouky, jemně promícháme a nakonec zaděláme se žloutky. Pro chuť přidáme trochu nastrouhané citronové kůry. Při zpracování těsta na linecké postupujeme rychle, těsto musí zůstat chladné.
Těsto na linecké koláčky necháme alespoň 12 hodin v chladu uležet.
Poté těsto vyválíme na tenký plát, nejlépe mezi dvěma mikrotenovými sáčky a vykrájíme kolečka. Do poloviny z nich vykrojíme otvor. Opět dbáme na to, aby těsto nezteplalo.
Linecká kolečka pečeme asi 3 - 4 minuty při 200 - 220 °C, dokud okraje nezačnou zlátnout. Ještě teplé cukroví pocukrujeme.
Spojujeme dobrou rybízovou zavařeninou.
Linecká vánoční kolečka necháme alespoň 14 dní odležet v chladu a potom podáváme.