Uvaříme sójový granulát (můžeme použít i sójové nudličky nebo kostky) podle návodu na obalu. Pokud jsme koupili lasagne, které se musí předvářet, nezapomeneme tak učinit.
Rajčata si spaříme a oloupeme. Listový špenát spaříme horkou vodou, pokrájíme, případně posolíme. Tavenýr nastrouháme nahrubo.
Roztopíme olivový olej, necháme zesklovatět cibuli, přidáme česnek a připravenou sóju. Osolíme, opepříme, můžeme přidat i jinou směs koření k dochucení sóji (já dávám barbecue koření). Přidáme oloupaná a pokrájená rajčata, rajčatový protlak, hrst promnutého oregana a bazalky a necháme povařit.
Ještě nám zbývá připravit bešamel - na pánvi roztopíme kousek margarínu a olivový olej, přisypáváme hladkou mouku a nakonec za rychlého míchání přiléváme sójové mléko. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Na vymazaný plech pokládáme lasagne, bešamel, sójovou směs, znovu lasagne, bešamel, pokrájený listový špenát, polovinu nastrouhaného tavenýru, lasagne, bešamel a končíme vrstvou tavenýru. Lasagne se sójou a listovým špenátem pečeme na 200 °C, přibližně 30 minut.
Poznámka autora: Vrstev lasagní samozřejmě můžeme mít víc, záleží na množství materiálu, strávníků a jejich momentálním hladu.