Lasagne po boloňsku

Recept na skvělé lasagne po boloňsku - výborný oběd nebo večeře na italský způsob.


4.576x
75 min
1×

Ingredience

1 hrnečekolej
15 plátkůlasagne
200 gšunka od kosti
90 gparmezán

směs

3 stroužkyčesnek
1 kscibule
3 ksmrkev
2 kspetržel
0.3 lmasový vývar
0.5 lžičkysušený tymián
2 konzervykonzervovaná rajčata
0.5 lžičkysušený rozmarýn
750 gmleté míchané maso
0.3 lčervené polosladké víno

podle chuti

sůl
mletý černý pepř

omáčka

50 gmáslo
0.5 lmléko
2 kshřebíček
1 ksbobkový list
50 ghladká mouka
1 špetkamuškátový oříšek
1 lžícesušená cibule

Postup přípravy

Troubu si předehřejeme asi na 180 ˚C. Lasagne spaříme v osolené vodě s trochou oleje a poté je přendáme do mísy s ledovou vodou. Zastavíme tak proces jejich měknutí a budou potom krásně na skus. Cibuli, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na jemno. V hrnci na rozpáleném oleji osmahneme nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a zeleninu restujeme doměkka a dozlatova. Následně vložíme česnek, rozmarýn, tymián a restujeme, dokud se zcela nerozvine jejich vůně. Potom přidáme mleté maso a důkladně provaříme. Dále podlijeme červeným vínem, promícháme a vaříme cca 30 minut. Nyní přidáme hovězí vývar a konzervovaná rajčata, osolíme, opepříme a necháme důkladně provařit za občasného míchání a podlévání asi 40 minut. V mezičase si připravíme bešamelovou omáčku. V menším hrnci přivedeme mléko téměř k varu, přidáme do něj bobkový list, sušenou mletou cibuli a dva hřebíčky. Na mírném ohni za stálého míchání vaříme cca 5 minut a poté necháme zchladnout. Na malém rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme jíšku. Z mléka odstraníme hřebíčky a bobkový list a vmícháme do něj jíšku a důkladně pomocí metličky promícháme. Směs přivedeme opět téměř k varu a za stálého míchání počkáme, až omáčka zhoustne. Ztlumíme teplotu a ještě chvíli povaříme. Omáčka by měla mít lesklou a krásně hladkou konzistenci. Nyní můžeme omáčku dochutit solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Šunku od kosti nakrájíme na kostičky. Na dno pekáče natřeme připravený bešamel, na něj vrstvíme okapané lasagne a přidáváme vrstvu masové směsi, na kterou přidáme pár kousků šunky. Postup opakujeme až do poslední vrstvy končící lasagnemi, které potřeme vrstvou bešamelu a strouhaného parmezánu. Pekáč s lasagnemi vložíme do předehřáté trouby na cca 35 - 45 minut a pečeme dozlatova. Lasagne po boloňsku ihned podáváme jako chutný a vydatný hlavní chod.


Recept na cuketové lasagne s hovězím masem krok za krokem


Vyzkoušejte tuto skvělou variaci na lasagne, kdy těstovinové pláty nahradíte cuketou. Hlavní chod z hovězího masa provoněný zeleninou, bylinkami a kořením.


Recept


Těstoviny v podzimním jídelníčku: Zapečte je!


Zapékané těstoviny jsou velmi vděčné - jsou levné, ne moc pracné a zasytí opravdu celou rodinu. Přinášíme vám 8 skvělých receptů na těstoviny z jednoho pekáčku - zapečené se zeleninou, uzeninami, ale i houbami.


Těstoviny


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Lasagne po boloňsku

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Italská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena