Recept na výborné celozrnné rohlíky z bramborového těsta.
Hodnocení
4.7
/ 5 (275x)
Doba přípravy
120 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Sůl2-3 lžičky
Sádlo200 g
Hladká mouka 150 g
Polohrubá mouka450 g
Vlažná voda1/2 l
Sušené droždí20 g
Celozrnná pšeničná mouka300 g
Bramborový knedlík v prášku100 g
Na potření
Žloutek1 ks
Mléko1 lžíce
Postup přípravy
Odvážíme si do mísy hladkou, polohrubou i celozrnnou mouku, přidáme směs na bramborové knedlíky v prášku, sušené droždí, sůl, rozpuštěné sádlo a vlažnou vodu.
Zpracujeme vláčné těsto a necháme pod utěrkou hodinu kynout. Pokud už není teplo, můžeme dát hrníček napůl naplněný vodou do mikrovlnné trouby na 2 minuty, vytvoří se dobré mikroklima na kynutí, mísu s těstem tam zavřeme.
Pak vykynuté těsto krátce propracujeme, aby se zpevnilo.
Odvážíme si 50 g těžké kousky těsta, vyválíme podélné placičky a srolujeme do rohlíčků. Z této dávky nám jich vyjde 34 kusů.
Nachystáme si 2 plechy s pečícím papírem. Naskládáme na plechy rohlíčky po 17 kusech. Přikryté utěrkou necháme znovu kynout asi 30 - 40 minut.
Lahůdkové rohlíky potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem a pečeme 20 minut.
Necháme na mřížce zchladnout. Lahůdkové rohlíky podle tohoto receptu jsou opravdu skvělé.
Moc se omlouvám,ale mám starou plynovou troubu kde nemohu nastavit teplotu.Peču naplno s kastrůlkem s vodou dole.Mám zkušenost,že moje trouba peče mírněji než některé jiné.Zkuste péct na 200´C,to by mohlo být optimální.
veraricna
Komentář k receptu Lahůdkové rohlíčky
Za ty rohlíky ručím hlavou.Jsou opravdu skvělé i když vznikly díky mé lenosti.Dcera nechala nespotřebovaný sáček směsi na bramborové knedlíky,tak jsem to přidala do těsta a výsledek je výborný.Myslím si ,že udělaly ten sám efekt jako kdyby jste přidal do těsta bramborovou kaši nebo nastrouhaný uvařený brambor.Přeji Vám ať se Vám povedou a pochutnáte si na nich.