Mouku prosejeme na vál, přisypeme oba druhy cukru i prášek do pečiva. Ve směsi uděláme důlek, do kterého nastrouháme citronovou kůru a vyklepneme vejce. Vychlazený tuk nakrájíme na plátky a rozložíme kolem. Rukama napřed jednotlivé plátky tuku zapracujeme do mouky, až se začnou tvořit drobky. Pak všechny ingredience rychle zpracujeme na hladké nelepivé těsto, které uložíme v mikrotenovém sáčku na 60 minut do chladničky. Na pomoučněném vále z těsta vyválíme plát asi 3 mm silný a z něj vypichujeme tvary kolečka a kytičky. Vždy stejný počet od každého tvaru přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 6 - 8 minut na 180 °C, dorůžova (podle velikosti). Ještě horké sejmeme z plechu a necháme zchladnout. Vlažné kytičky z lineckého těsta slepíme s kolečky marmeládou. Před podáváním kytičky z lineckého těsta pocukrujeme. Vyzkoušejte také mandlové cukroví bez mouky a cukru
Nejtradičnější druhy vánočního cukroví: Jaký je jejich původ?
A máme tu znovu tu kouzelnou dobu pečení vánočního cukroví, které je v některých českých domácnostech doslova sportovní disciplínou. Pečeme až neuvěřitelné množství druhů a hospodyňky v těchto dnech zahajují vášnivé debaty na téma, kdy vlastně začít péct a také z čeho. Výběr starých i nových receptur je přebohatý, na ty nejtradičnější a nejoblíbenější druhy však má obvykle každý svůj malý zlepšovák.
Ořechové, kokosové i s čokoládou: Ty nejlepší recepty na cukroví podle oblíbené suroviny
Každý má rád jiný druh cukroví, někomu vadí ořechy, jinému kokos, někdo miluje čokoládu. Vybrali jsme pro vás 9 známých i méně známých druhů cukroví podle suroviny, které při pečení dáváte přednost.
Autor:Renata Hřebíčková
Zajímavé komentáře
Výborné
výborné
mňam mňam