5-6 ks | jablko | |
těsto | ||
---|---|---|
50 g | cukr | |
60 g | máslo | |
200 ml | mléko | |
30 g | droždí | |
2 ks | žloutky | |
400 g | polohrubá mouka | |
drobenka | ||
80 g | cukr | |
80 g | máslo | |
80 g | polohrubá mouka | |
náplň | ||
5 lžic | cukr | |
1 hrst | rozinky | |
2 ks | bílek | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
500 g | měkký polotučný tvaroh |
Nejdříve si připravíme kynuté těsto. Veškeré ingredience na těsto odvážíme a odměříme. Droždí v menší misce utřeme s cukrem, zalijeme 2 - 3 lžícemi mléka a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek. Ve zbývajícím mléce zvolna rozpustíme máslo a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Mouku prosejeme do větší mísy, přidáme špetku soli, cukr, žloutky a vzešlý kvásek. Postupně přilijeme mléko s máslem a pomocí vařečky zaděláme řidší hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme vykynout. Mezitím si připravíme z másla, cukru a mouky drobenku, kterou uchováme vchladu. Jablka očistíme, zbavíme jadřinců a i se slupkou nakrájíme na plátky. Připravíme si tvarohovou náplň. Polotučný tvaroh vyšleháme se 4 lžícemi cukru, vanilkovým cukrem a rozinkami. Z bílků a jedné lžíce cukru ušleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do ochuceného tvarohu. Plech vyložíme pečícím papírem na který mokrýma rukama stejnoměrně rozpřostřeme vykynuté těsto. Na těsto naneseme tvarohovou náplň, plátky jablek a vše hustě posypeme drobenkou. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180°C přibližně 40 minut. Vychladlý kynutý koláč s tvarohem a jablky rozdělíme na porce a podáváme ke kávě nebo čaji. Toto množství surovin je určeno na jeden plech, nebo dva koláče připravené ve velké remosce.
Hrníčkový recept s jablky: Stačí 20 minut a jablečné muffiny jsou na stole
Muffiny podle tohoto receptu jsou pěkně nadýchané, jemné a vůbec ne suché. Navíc k jejich přípravě ani nepotřebujeme váhu. Jednoduše - stojí za vyzkoušení.
Inspirujte se, jak zpracovat jablka: 8 skvělých receptů na víkend
Z jablíček neupečeme jen štrúdl, jejich využití může být opravdu pestré a jejich obsah v moučnících znamená vždy vláčnost a jemnost. Máme pro vás pár receptů, které se vyplatí vyzkoušet.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena