Vaření.czReceptyKynutý koláč s povidly a drobenkou

Kynutý koláč s povidly a drobenkou

Jednoduchý lehoučký nadýchaný koláč, který obdivuje a miluje každá návštěva.


4.823x
120 min
4×

Ingredience

těsto

sůl
1 ksvejce
0.25 lmléko
90 gtuk
40 gdroždí
60 gcukr krupice
citronová kůra
500 gpolohrubá mouka

drobenka

tuk
cukr krystal
vanilkový cukr
hrubá mouka

Postup přípravy

Do větší mísy si prosejeme mouku a doprostřed uděláme důlek. Do důlku dáme část cukru, špetku soli a vlažné mléko, do kterého rozdrobíme droždí. Dávám celé droždí, koláč je pak ještě více nadýchaný. Takto připravený kvásek zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Až kvásek vykyne, přidáme zbytek cukru, citronovou kůru, vejce, tuk a vypracujeme je ve vláčné těsto. To opět zakryjeme utěrkou a dáme dále kynout. Když je těsto vykynuté, tak vymažeme plech tukem a těsto na něj vyklopíme. Rukama těsto roztáhneme na celý plech. Dělám to malým válečkem, jde to nejlépe. Poté ho na několika místech propícháme vidličkou a necháme ještě na plechu odpočívat. Drobenku si uděláme z hrubé mouky, cukru krystal, vanilkového cukru a tuku. Nakonec dáme na těsto rozprostřené na plechu povidla a drobenku. Případně můžeme použít tvarohem smíchaným s vejcem, dochutit to vanilkovým cukrem a dát navrch libovolné ovoce a opět drobenku. Koláč pečeme asi při 180 °C asi 20 - 30 minut podle trouby a také podle toho, jak kdo má rád křupavé kraje. Kynutý koláč s povidly a drobenkou mizí z plechu ještě teplý.
user-icon

autor zajíček

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Kynutý koláč s povidly a drobenkou

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena