Kynutý kakaový závin

Jde o starý a velmi chutný recept mojí drahé babičky, který pekla v dětství vždy na moje přání.


2.818x
120 min

Ingredience

těsto

1 špetkasůl
100 gmáslo
2 ksžloutek
250 mlmléko
30 gdroždí
100 gcukr moučka
500 ghladká mouka extra speciál 00

náplň

50 gcukr krystal
3 lžíceslunečnicový olej
3 lžíceholandské kakao

Postup přípravy

Do mísy prosejeme mouku, promícháme se solí a cukrem moučka a uprostřed vyhloubíme jamku. Máslo rozpustíme v malém kastrůlku. Do jamky v mouce rozdrobíme droždí, přidáme čajovou lžičku cukru krystal, smícháme s 3 lžícemi vlažného mléka a necháme vykynout.

Ve zbylém mléce rozšleháme žloutek. Do jamky v mouce dáme k vykynutému kvásku rozpuštěné vlažné máslo, zbylé vlažné mléko s rozšlehaným žloutkem a důkladně zpracujeme na polotuhé těsto, které necháme v teple vykynout na dvojnásobný objem.

Těsto rozdělíme na 2 části, s těstem se výborně pracuje. Těsto vyválíme na pomoučněné desce do tvaru obdélníku a posypeme hojně kakaem a cukrem tak, že po obvodě necháme 5 cm volný okraj.

Náplň pokapeme olejem a svineme do závinu. Po stranách těsto založíme, aby nám náplň nevytekla a konce založíme pod závin, přeneseme na plech s pečícím papírem. Necháme ještě 20 minut znovu kynout. Nakonec potřeme rozšlehaným žloutkem.

Závin pečeme 35 - 45 minut do zlatožluté barvy v troubě vyhřáté na 160 °C. Vychladlý závin pokrájíme na 1,5 cm plátky.

Kynutý kakaový závin podáváme s horkým kakaem anebo čajem. Také výborné chutná k dobrému pressu anebo klasicky zalévané černé kávě, vhodné pohoštění i pro návštěvy. Kakaový závin se může podávat i jako samostatný sladký druhý chod.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kynutý kakaový závin

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Maďarská