1 lžička | cukr | |
3 lžičky | sůl | |
2 lžíce | máslo | |
1 ks | žloutek | |
1 hrnek | mléko | |
25 g | droždí | |
3 hrnky | polohrubá mouka | |
na potření | ||
---|---|---|
1 ks | vejce | |
podle chuti | ||
strouhaný sýr |
Z kvasnic, poloviny teplého mléka a lžičky cukru uděláme kvásek. Do osolené mouky přidáme žloutek, vykynutý kvásek, zbylé mléko a rozpuštěné máslo. Zaděláme těsto, které hněteme dost dlouho. Těsto necháme vykynout na teplém místě. Z vykynutého těsta vyválíme plát silný asi 5mm a vykrajujeme trojúhelníky, které stáčíme do ruliček. Takto připravené rohlíky klademe na plech vyložený pečícím papírem a ještě chvíli je necháme kynout. Pomažeme je rozšlehaným vejcem, posypeme špetkou soli a strouhaným sýrem. Kynuté sýrové rohlíky pečeme při 180 °C zhruba 20 - 25 minut, než zezlátnou. Kynuté sýrové rohlíky podáváme teplé nebo i studené.
Chystáte se připravit vajíčkovou pomazánku ze zbylých vajíček? Upečte si k ní voňavé a křupavé domácí rohlíky, housky nebo výbornou cibulovou bagetku!
Už žádné plýtvání! Jak využít starý chleba v kuchyni?
Každému občas doma nějaký ten kus chleba zbyde, ale pokud ho nenecháte v sáčku, kde zplesniví, ale třeba v bedýnce ve spižírně, kde jen vyschne a ztvrdne, můžete ho sice věnovat sousedům, kteří mají slepice, ale můžete ho také docela dobře zužitkovat v kuchyni.
Autor:Lucie.V1
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena