Kynutá maková bábovka

Recept na úplně jinou makovou bábovku.


4.213x
0

Postup přípravy

Do teplého mléka (asi 200 ml) zamícháme 1 lžičku cukru a rozdrobíme 3 dkg kvasnic. Necháme 5 - 10 minut kynout. Do mísy dáme mezitím 50 dkg polohrubé mouky, 2 hodně vrchovaté lžíce cukru moučka nebo i 3 lžíce, 5 klidně i 6 lžic rozpuštěného másla (ne tuk), 1 lžičku soli a nastrouháme asi tak 1/3 - 1/2 muškátového oříšku.

Kvasnice už jsou vykynuté, takže je přidáme také do mísy. V mléce, co máme od kvasnic, rozmícháme 1 žloutek, nalijeme to také do mísy a hněteme. Pokud je těsto husté, dolijeme teplé mléko. Pokud řídké, dosypeme mouku, ochutnáváme, můžeme doslazovat nebo dolít máslo, jak kdo to má rád, ale většinou to nechám tak jak píšu. Hotové těsto je hladké, lesklé a odlepuje se od stěn. Uděláme z něj bochánek, zasypeme lehounce polohrubou moukou a necháme 2 hodiny kynout.

Zatím si připravíme náplň. Mák umeleme. Smícháme jej s cukrem, rumem, sirupem - šťávou (dávám Jupí). Uvaříme si kafe turka. Postupně jej přidáváme do makového náplně. Nedáváme ho ale hodně, aby nebyla náplň příliš řídká. Lógr samozřejmě nedáváme.

Vykynuté těsto rozválíme na placku a tu potřeme připraveným mákem. Plát těsta srolujeme, vložíme do formy a potřeme máslem. Kynutou makovou bábovku pečeme na 180 °C asi 1 hodinu. Pro jistotu píchneme do bábovky špejlí. Jestli je hotová, těsto se na špejli nelepí.

Upečenou kynutou makovou bábovku necháme chvilku vychladnout, vyklopíme ji a podle fantazie a chuti ozdobíme.
user-icon

autor kajak16


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kynutá maková bábovka

Zpět na recept