Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Středně velký květák uvaříme a mezitím dáme na olej zesklovatět cibuli, potom přidáme mleté maso. Směs osolíme, opepříme a přidáme mletý muškátový oříšek. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Uvařený květák nakrájíme nadrobno.
Nakrájené brambory vyskládáme na vymaštěný plech. Další vrstva bude cibule s mletým masem. Navrch položíme tenké plátky nivy. Nakrájený květák okořeníme podravkou a nakupíme ho na nivu. Celý plech opět ukončí vrstva nakrájených brambor.
Připravenou směs dáme péct do trouby předehřáté na 220 °C. Těsně před dopečením celý plech s květákovým překvapením přelijeme vejci rozšlehanými s mlékem, solí a pepřem. Květákové překvapení dopečeme dozlatova.
Květákové překvapení s mletým masem ihned po dopečení podáváme jako hlavní chod.