Recept na výbornou zeleninovou polévku z květáku a pohanky.
4 stroužky | česnek |
2 ks | vejce |
2 ks | brambory |
100 ml | smetana |
0.5 ks | květák |
2-3 hrstě | pohanka |
1500 ml | kuřecí vývar |
1 ks | cibule |
300 g | kořenová zelenina |
podle potřeby | |
---|---|
olej | |
čerstvá petrželová nať | |
podle chuti | |
sůl | |
kmín |
Květák očistíme a rozebereme na větší růžičky. Kořenovou zeleninu - celer, mrkev a petržel oloupeme. Oloupaný česnek a cibuli nakrájíme na kostičky. Pohanku propereme pod horkou tekoucí vodou a necháme okapat. Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo do malého množství osolené vody. Vejce rozkvedláme ve smetaně. Petrželku jemně usekáme. Ve velkém hrnci necháme na oleji zpěnit cibuli a česnek. Pak přilijeme kuřecí vývar a vložíme květák, kořenovou zeleninu a pohanku, kmín a sůl. Vše přivedeme k varu a vaříme do změknutí. Potom vmícháme nastrouhané brambory, které povaříme asi 2 minuty a nakonec polévku zjemníme vejci rozšlehanými ve smetaně. Vše necháme za stálého míchání přejít varem, vmícháme usekanou petrželku a ihned podáváme. Květákovou polévku s pohankou můžeme podávat i jako samostatný pokrm. Jako přílohu zvolíme celozrnné pečivo.
Květákové variace: Smaženým květákem nic nezkazíte, ale tyhle recepty rozhodně zkuste!
Poradíme vám, jak květák chutně a co nejčastěji zařadit do jídelníčku. Květák se dá připravit jak pouhým povařením a klasickým smažením, tak i šikovně zapékat, tvořit z něj nejrůznější placičky, karbanátky, obohatit jím polévky či saláty, zapracovat do směsí třeba s kuskusem a také celý květák naplnit a zapéct. Zkuste některý z vybraných receptů.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena