Květáková polévka s pohankou

Recept na výbornou zeleninovou polévku z květáku a pohanky.


4.712x
60 min

Ingredience

4 stroužkyčesnek
2 ksvejce
2 ksbrambory
100 mlsmetana
0.5 kskvěták
2-3 hrstěpohanka
1500 mlkuřecí vývar
1 ksmalá cibule
300 gkořenová zelenina

podle potřeby

olej
čerstvá petrželová nať

podle chuti

sůl
kmín

Postup přípravy

Květák očistíme a rozebereme na větší růžičky. Kořenovou zeleninu - celer, mrkev a petržel oloupeme. Oloupaný česnek a cibuli nakrájíme na kostičky. Pohanku propereme pod horkou tekoucí vodou a necháme okapat. Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo do malého množství osolené vody. Vejce rozkvedláme ve smetaně. Petrželku jemně usekáme. Ve velkém hrnci necháme na oleji zpěnit cibuli a česnek. Pak přilijeme kuřecí vývar a vložíme květák, kořenovou zeleninu a pohanku, kmín a sůl. Vše přivedeme k varu a vaříme do změknutí. Potom vmícháme nastrouhané brambory, které povaříme asi 2 minuty a nakonec polévku zjemníme vejci rozšlehanými ve smetaně. Vše necháme za stálého míchání přejít varem, vmícháme usekanou petrželku a ihned podáváme. Květákovou polévku s pohankou můžeme podávat i jako samostatný pokrm. Jako přílohu zvolíme celozrnné pečivo.


Květákové variace: Smaženým květákem nic nezkazíte, ale tyhle recepty rozhodně zkuste!


Poradíme vám, jak květák chutně a co nejčastěji zařadit do jídelníčku. Květák se dá připravit jak pouhým povařením a klasickým smažením, tak i šikovně zapékat, tvořit z něj nejrůznější placičky, karbanátky, obohatit jím polévky či saláty, zapracovat do směsí třeba s kuskusem a také celý květák naplnit a zapéct. Zkuste některý z vybraných receptů.


Květákové


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Květáková polévka s pohankou

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Česká