Kuřecí řízek

Recept na klasický kuřecí řízek v trojobalu. Je připravený tak, aby byl opravdu šťavnatý. Bude se hodit i na štědrovečerní večeři.


3.02x
30 min

Ingredience

3 ksvejce
2 hrnkystrouhanka
3 kskuřecí prsa
1 hrnekhladká mouka

podle potřeby

olej

podle chuti

sůl
pepř

Postup přípravy

Nejprve si kuřecí prsa nakrájíme na stejnoměrně silné plátky. Nejlépe odkrojíme střední odchlipující se část, poté horní část naplocho rozřízneme a získáme tak tři rovnoměrné kusy na řízečky. Shora přetáhneme přes přichystané kusy masa potravinářskou folii a opravdu velmi zlehka naklepeme paličkou na maso. Nechceme tenké rozklepané pláty, ale pěkně šťavnaté řízky. Potravinářskou folii sejmeme a díly masa zlehka osolíme a opepříme z obou stran. Takto si předpřipravíme všechna kuřecí prsa. Připravíme si tři talíře na přípravu trojobalu. Do jednoho nasypeme hladkou mouku, do druhého strouhanku a ve třetím vidličkou rozmícháme vejce. Každý předpřipravený kousek masa položíme nejprve zlehka do mouky tak, aby byl pokryt celý povrch z obou stran, přebytečnou mouku oklepeme. Dalším krokem je rozšlehané vejce, zde taktéž každý kousek pečlivě vykoupeme. Nakonec přemístíme do talíře se strouhankou, pečlivě každé místo obtiskneme do strouhanky a přebytky lehce oklepeme. Odložíme na talíř a takto si připravíme všechny kousky masa. Do velké pánve, nejlépe s vyšším okrajem, nalijeme olej (nejlépe slunečnicový či řepkový), do výšky cca 1,5 až 2 cm ode dna a dáme rozpálit na plotnu sporáku. Jakmile je olej rozpálen, což můžeme otestovat vhozením pár drobků strouhanky, kolem kterých začne bublat olej, jakmile bude rozpálen, vložíme několik řízků tak, aby kolem sebe měly dostatek místa a snížíme teplotu téměř na polovinu. Řízky tedy smažíme pozvolna, dozlatova, a to cca 6 minut z každé strany. Takto získáme rovnoměrně osmažené šťavnaté řízky. Kdybychom smažili velmi zprudka, na povrchu by byly již zlatavé, ale vevnitř syrové. Kuřecí maso musí být prosmaženo důkladně, tedy po rozkrojení řízku musí být maso celé bílé, bez náznaků růžové šťávy. Osmažené kuřecí řízky z obou stran vyjmeme z oleje a položíme na talíř s papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk. Stejně tak odsajeme i seshora a dáme smažit další kousky masa (stejným postupem). Smažené kuřecí řízky ihned podáváme s oblíbenou bramborovou přílohou.

Jak správně smažit řízky?

Tradiční smažený kapr krok za krokem

Recept na vánoční klasiku - kapr v trojobalu krok za krokem.

Tradiční

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Kuřecí řízek

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena