Kuře na paprice s noky po maďarsku

Známý pokrm v lepším kabátku. Příloha může být i klasická - těstoviny či houskový knedlík. Ale noky se báječně hodí a jsou nevšední.


4.611x
90 min
3×

Ingredience

100 mlolej
50 gmáslo
2 kscibule
1.4 kgkuře
4 lžícepolohrubá mouka
200 mlsmetana ke šlehání
200 mlhustá zakysaná smetana

na obalení

3 lžícesůl
5 lžicmletá sladká paprika

příloha

1 špetkasůl
2 ksvejce
50 gmáslo
500 mlmléko
250 ghrubá mouka

Postup přípravy

Připravíme si jedno celé kuře asi o váze 1, 4 kg. Dále pak 2 cibule, olej, máslo, sladkou papriku, sůl. Na omáčku pak smetanu s 31 % tuku, zakysanou smetanu, polohrubou mouku a máslo.

Kuře rozporcujeme na díly, asi na šest částí. Na talíři si smícháme dostatek mleté sladké papriky a soli, promícháme a v této směsi omyté a osušené kuře důkladně obalíme.

Poté si v hlubším kastrolu rozehřejeme olej s kouskem másla a nakrájíme si cibule. Opékáme za občasného míchání do zesklovatění, pak vložíme kuřecí díly a důkladně vše opečeme. Pak podlijeme vodou a pod pokličkou za občasného obracení dusíme 45 minut. Když je kuře měkké, maso vyndáme a uchováváme v teple. Podle potřeby si přilijeme vodu, záleží na tom, kolik chcete omáčky, ale stačí tolik, aby maso po ponoření bylo pod hladinou. Omáčku propasírujeme přes cedník nebo rozmixujeme, pak si rozmícháme mouku ve smetaně a přilijeme do omáčky, opět řádně rozmixujeme a vmícháme zakysanou smetanu. Opět promícháme a můžeme vložit kousek másla pro zjemnění, maso vrátíme zpět. Takto máme kuře hotové.

Na přílohu potřebujeme mléko, hrubou mouku, vejce, sůl a máslo. Připravíme si hrnec a dáme vařit vodu. V jiném menším kastrolu dáme vařit mléko s kouskem másla. Odměříme si mouku a za stálého míchání po částech mouku přisypáváme do mléka s máslem, dokud se nám těsto přestane lepit na stěny kastrolu, osolíme. Připravené těsto necháme vychladnout a pak přidáme vejce, řádně promícháme.

Vodu ve větším hrnci osolíme a lžící vykrajujeme stejně velké noky. Lžíci si vždy namáčíme do studené vody, jde to lépe. Nebo můžeme nok vykrojit a poté si ho ještě vytvarovat v ruce do malé šišky. Noky jsou hotové, když vyplavou, házíme je do vody průběžně při tvarování a po uvaření si je vždy vyndáme.

Kuře na paprice po maďarsku dáme na talíře, přidáme noky a podáváme.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kuře na paprice s noky po maďarsku

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Maďarská