Chutný recept na oběd nebo večeři z kapusty plněné kapustovou fašírkou, vaječnou smaženicí a párky. Krnovský kapustový závin yní na první pohled komplikovaně, ale jeho příprava rozhodně stojí za to.
Hodnocení
4.7
/ 5 (206x)
Doba přípravy
75 min
Ingredience
Náplň
Česnek2 stroužky
Vejce4 ks
Cibule1 ks
Kapusta1 ks
Párek2 ks
Anglická slanina100 g
Červená kapie1/2 ks
Slanina uzená100 g
Podle chuti
Sůl
Mletý černý pepř
Podle potřeby
Strouhanka1 lžíce
Olej na smažení4 lžíce
Voda na podlití1-2 hrnky
Postup přípravy
Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Obě slaniny nakrájíme na kostičky. Párky rozpůlíme podélně. Polovinu červené kapie nakrájíme na proužky.
Z očištěné kapusty sloupneme 6 největších listů, seřízneme jim žebra, spaříme je vařící vodou a rozložíme na větší prkénko. Zbylou kapustu uvaříme, necháme okapat, potom ji velmi jemně nasekáme a promícháme s polovinou nakrájené slaniny, 2 vejci a prolisovaným česnekem. Osolíme, opepříme a podle potřeby směs zahustíme strouhankou.
Zvlášť v pánvi na zbytku slaniny a cibuli umícháme 2 vejce.
Připravenou směsí potřeme kapustové listy, na ně rozetřeme umíchanou vaječnou smaženici, poklademe proužky červené kapie a rozpůlenými párky. Místo smaženice lze připravit omeletu, kapusta se pak snadněji zabalí do rolády.
Vše srolujeme do závinu, dáme do pekáče, pokapeme olejem, podlijeme hrnkem vody a dáme péct.
Závin upečeme v předehřáté troubě. Závin během pečení můžeme podle potřeby podlévat.
Krnovský kapustový závin krájíme na šikmé řezy a podáváme s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší.