Krémový hruškový koláč

Hruškový koláč je ideální volbou pro všechny milovníky sladkých jídel. Je jemný, krémový a díky skořici má drobenka lehce obměněnou chuť. Vyzkoušejte chutný recept.


5.07x
2×

Postup přípravy

Hladkou mouku, špetku soli, vodu a na kousky nakrájené změklé máslo zpracujeme v těsto. Zabalíme jej do potravinové fólie a necháme v lednici zhruba hodinu odpočinout.

Kulatou formu o průměru 20 cm vymažeme a vysypeme moukou. Těsto na pomoučeném vále vyválíme tak, aby bylo větší než forma a mohli jsme vytvořit okraje. Opatrně těsto přeneseme do formy a vytvoříme okraje o výšce 2 cm. Máme-li nižší formu, utvoříme převis a prsty vytvarujeme ozdobný okraj. Těsto propícháme vidličkou a pečeme 10 minut ve vyhřáté troubě na 170 °C. Zapečený korpus vyjmeme a potřeme bílkem, aby se těsto zatáhlo.

V míse smícháme zakysanou smetanu, cukr, hladkou mouku a žloutky. Hrušky oloupeme a nakrájíme na jemnější plátky. Plátky hrušek klademe v kruzích na vychladlý korpus. Opatrně přelijeme hrušky připravenou náplní a pečeme 30 minut při 200 °C. Pokud by se nám zdálo, že povrch krému příliš hnědne, přikryjeme formu víkem nebo alobalem. ¨

Mezitím si připravíme drobenku z mouky, cukru, skořice a změklého másla. Drobenku nasypeme na zapečený koláč a pečeme dalších 15 minut.

Krémový hruškový koláč necháme vychladnout a podáváme třeba ke kávě jako sladký moučník. Při servírování jej můžeme doplnit na plátky nakrájenou hruškou.
user-icon

autor Hanka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Krémový hruškový koláč

Zpět na recept