Rybí krémová polévka s kousky květáku a masovými lososovými knedlíčky.
3 lžíce | máslo |
0.3 ks | celer |
1 ks | bílek |
1 ks | mrkev |
0.5 ks | petržel |
100 g | květák |
1 ks | bobkový list |
3 lžíce | hladká mouka |
1 hrst | nastrouhaná houska |
10 kuliček | celý černý pepř |
250 g | filet z lososa s kůží |
400 g | hlava a odřezky z lososa |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
50 ml | smetana |
citronová šťáva | |
mletý černý pepř | |
podle potřeby | |
čerstvá petrželka |
Filet z lososa zbavíme kůže, maso nasekáme na jemné kousky. Jemně nasekané lososové maso promícháme s bílkem a strouhanou hoskou, osolíme, opepříme a necháme v chladu odležet. Z kůže a odřezků z lososa, kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), koření (celý černý pepř, bobkový list a sůl) uvaříme vývar, který slijeme a necháme vychladnout. Na rozpuštěném másle krátce orestujeme malé růžičky květáku, poté přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Jíšku s květákem zalijeme rybím vývarem, řádně rozmícháme a přivedeme k varu. Polévku necháme zvolna probublávat asi 20 minut a těsně před dokončením do ní zavaříme malé lososové nočky, které něcháme asi 2 minuty v polévce "táhnout". Poté hrnec odstavíme z tepla, polévku dochutíme solí, citronovou šťávou, sekanou petrželkou a zjemníme smetanou. Dále již nevaříme. Krémovou rybí polévku s lososovými knedlíčky rozdělíme na porce a ihned podáváme.
Fotorecept krok za krokem na pečeného lososa s chutnou zeleninovou směsí. Šťavnaté rybí maso, řapíkatý celer, mrkev, hrášek, bylinky a kousek másla, tak málo stačí k vynikajícímu, třeba i vánočnímu, kpokrmu.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena