Do mísy dáme hladkou mouku, cukr moučka, žloutky, změklé máslo nebo tuk na pečení a vypracujeme těsto, které necháme v lednici asi půl hodiny odpočinout. Mezitím si nastrouháme jablka, přidáme do nich mletou skořici a cukr moučka podle chuti. Z jablek vymačkáme přebytečnou šťávu.
Těsto vyndáme z lednice a polovinu těsta rozválíme na plech vyložený pečícím papírem. Rozpustíme si dvě lžíce másla potřeme jimi těsto a posypeme strouhankou. Na takto připravené těsto rozložíme jablečnou náplň. Rozválíme druhou polovinu těsta a překryjeme jím jablka. Potřeme rozšlehaným vejcem a lehce propícháme vidličkou, aby se nám netvořily bubliny
Jablečný koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi půl hodiny. Hotový koláč ještě za tepla pocukrujeme.
Křehký jablečný koláč po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako vynikající zákusek ke kávě nebo čaji.