Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubé kostičky.
V menším hrnci uvaříme v osolené vodě nakrájené brambory. Ve větším hrnci, ve kterém se bude polévka vařit, osmažíme na másle s troškou oleje cibuli. Když cibule zrůžoví, přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku, kterou posléze zalijeme studenou vodou a povaříme.
Přidáme uvařené brambory i s vodou, ve které se vařily. Potom přidáme cukr a necháme vařit. Krátce před koncem vaření přidáme 1/4 litru (hrnek) mléka s přimíchaným žloutkem, přivedeme k varu a okamžitě stáhneme. Na závěr přidáme pro dosažení kyselejší chuti trochu octa nebo citronovou šťávu.
Kozlí cibulačku podáváme podle chuti s krajícem chleba nebo pečivem.