Masovou konzervu otevřeme, maso nakrájíme na kostičky a sádlo a sulc dáme do hrnce. Cibuli pokrájíme nadrobno a osmahneme ji v hrnci na sádle z konzervy. Jakmile zesklovatí, přidáme pokrájené maso a společně osmahneme.
Maso s cibulí zasypeme gulášovým kořením, přidáme vylisovaný česnek a krátce prohřejeme, poté podlijeme vodou a dusíme.
Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a přidáme do hrnce. Zalijeme vodou do požadovaného množství a vaříme, dokud brambory nezměknou.
Až jsou brambory měkké, dochutíme kotlíkový guláš majoránkou, solí a pepřem, krátce povaříme. Těsně před dohotovením přidáme do guláše 2 tavené sýry, dobře promícháme, až se sýry rozpustí, podáváme.
Kotlíkový guláš z masové konzervy podáváme s čerstvým chlebem.