- Domácí uzenou krkovičku uvaříme, vyndáme ji na desku a když vychladne, nakrájíme ji na kostky o hraně 1,5 cm. Vývar z uzené krkovičky odložíme na vaření polévky.
- Pikantní domácí uzenou klobásu nakrájíme na silnější kolečka.
- Cibuli nakrájíme na jemno, česnek oloupeme.
- Kysané zelí neproplachujeme, jen překrájíme na menší kusy o velikosti sousta. Šťávu ze zelí nevyléváme, použijeme ji do polévky.
- V hrnci na rozpáleném domácím vepřovém sádle orestujeme cibuli do zesklovatění (7 - 8 minut).
- K cibuli přidáme nakrájenou uzenou klobásu, nakrájenou uzenou krkovičku a krátce spolu osmahneme, postačí 5 - 7 minut.
- Poté maso podlijeme vývarem z uzené krkovičky, přidáme domácí kysané zelí i se šťávou, všechno koření kromě mleté papriky a přikryté pokličkou dusíme na středním plameni asi 20 minut, dokud zelí přiměřeně nezměkne.
- Na rozpáleném sádle na pánvi osmažíme mouku do světle růžové barvy, stáhneme z plamene, vsypeme obě mleté papriky, rozmícháme a necháme rozpustit. Okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, vrátíme na oheň a za stálého míchání necháme koření a papriku rozvonět. Podlijeme studenou vodou a hotovou zásmažku rozmícháme do hladké konzistence.
- Zásmažku pomalu přilijeme k osmažené směsi zelí, klobás a, uzené krkovičky a společně povaříme asi 15 minut, aby se ztratila chuť mouky.
- Potom přilijeme sladkou smetanu, která zjemní chuť opilecké polévky. Necháme společně probublat asi 5 minut, už dále nevaříme, vypneme plamen a necháme odstát cca 15 minut.
- Přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, chuť polévky vyladíme cukrem a octem. Korhelyleves - opileckou polévku přikryjeme pokličkou a necháme ještě asi 15 minut stát, aby se propojily všechny chutě.
Všimli jste si správně, že polévku vůbec nesolíme, klobása společně s uzeným masem a uzeným vývarem polévku dostatečně osolí. Ale nejlepší je tato polévka jako každá dobrá zelňačka následující den. Čím je zelná polévka starší, tím je lepší.
Korhelyleves - opileckou polévku servírujeme s čerstvě upečeným domácím chlebem. "Korhelyleves" - opilecká polévka je tradiční maďarská zelná polévka ostré a výrazně česnekové a uzené chuti, která se podává na svatbách nad ránem jako poslední teplé jídlo a vyprošťovák. Oblíbená je i na rodinných sešlostech a při oslavách Silvestra, nikdy nechybí ani při domácí zabíjačce.