Vepřové maso nakrájíme na kousky a umeleme. Oloupané a jádřince zbavené menší jablko nakrájíme na kostičky a čerstvou šalvěj jemně nasekáme. Na horké pánvi za stálého míchání upražíme kuličky koriandru, černého a bílého pepře. Jakmile začnou "praskat" a uvolní svoji vůni, přendáme je do hmoždíře a ještě teplé rozdrtíme. V míse promícháme maso s jablkem, nasekanou šalvějí, rozdrceným kořením a čerstvou bílou strouhankou. Směs osolíme, důkladně prohněteme a necháme asi 30 minut odležet v chladu. Odleženou masovou směs opět důkladně prohněteme a mokrýma rukama tvoříme placičky vysoké asi 1,5 - 2 cm o průměru velikosti žemle. Placičky klademe na rozpálený a olejem potřený gril a pečeme z jedné strany asi 2 - 3 minuty. Poté maso otočíme, na každý burger položíme plátek másla a zvolna dopečeme. Nakonec plátky ještě jednou krátce otočíme, aby nasákly z obou stran jemnou chuť másla. Hamburgerové housky rozkrojíme a potřeme tenkou vrstvou změklého másla. Housky ogrilujeme namazanou stranou dolů dozlatova. Salát očistíme a natrháme na kousky. Rozpečené poloviny hamburgerové housky poklademe listy salátu, na ně umístíme opečené maso, které potřeme hrubozrnnou hořčicí, přiklopíme druhou polovinou housky a ihned podáme. Pokud je pro někoho hrubozrnná hořčice moc ostrá, můžeme ji v poměru 1:1 zjemnit majonézou. Kořeněné vepřové hamburgery podáváme teplé jako svačinku, chuťovku nebo večeři.
Langoše, bramboráky a burgery jako ze stánku
Letní radovánky jsou v plném proudu a s nimi souvisí i oblíbené pokrmy, které si s oblibou dáváme na koupalištích, letních festivalech, poutích apod. Aby vám chutnalo stejně tak doma, máme pro vás pár receptů na langoše, domácí burgery, sendviče a bramboráky, které jsou čtenáři prověřené a vždycky se podaří.

Videorecept: Burgery z červených fazolí, po kterých se jen zapráší
Skvělá alternativa nejen pro vegetariány, ale i pro všechny masožravce, kteří občas rádi do svého jídelníčku zařadí něco nového a zdravějšího. Méně kalorické, lépe stravitelné a chuťově vynikající - takové jsou burgery z červených fazolí, které vás dnes naučíme.

Autor:Jarka Petrová

Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena