Z trochy mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek.
Tuk utřeme s cukrem. Postupně přidáme žloutky a třeme do pěny.
Přidáme kvásek, mouku, rum, sůl, zbytek mléka a vypracujeme těsto. Těsto necháme kynout 3/4 hodiny.
Vykynuté těsto rozválíme a vykrajujeme skleničkou kolečka. Na jedno dáme lžičku džemu a druhým kolečkem jej přiklopíme. Okraje zamáčkneme prstem a opět skleničkou vykrojíme.
Koblihy s džemem dáme na utěrku a necháme 20 - 30 minut kynout.
Ve vyšší pánvi nahřejeme olej na 3 prsty vysoko. Koblihy smažíme po jedné straně 2 - 3 minuty, obrátíme je a dosmažíme - vše pod pokličkou.
Hotové koblihy s džemem jsou dobré teplé i studené. Místo džemu můžeme dát krém, ale až do usmažených a vyhlazených koblížků.
Moc pěkný těsto, udělala jsem 16 koblih. Mňam. Moc díky :-)
zajicova
luxusní
Nestihla jsem spočítat kolik se mi jich povedlo...přes 20 určitě, ale rodinka byla v ujídání rychlejší, než já v počítání. Těsto se zpočátku dost táhlo, musela jsem zapracovat víc mouky, aby šlo aspoň trochu válet. Pekla jsem tak na polovinu výkonu. Příště je určitě upeču zas...
kikinakol
VYNIKAJÍCÍ!!!!
Koblížky jsem dělala již 2x a podruhé z celého kila. Chutnaly celé rodince a prý jsem si na sebe upletla bič, už žádné kupované, jen tyto domácí.
Vlk samotář
.
původní originální postup jen se mě zdá toho řídkýho moc na půl kila mouky ale zkusím to a pak napíšu
ciri
kobližky vyborne ,misto panve jsem použila fritezu ale jionak super