Recept na domácí koblížky skvělé chuti. Navíc ušetříme kalorie, protože je pečeme v troubě.
Hodnocení
4.7
/ 5 (23x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Ostatní
Sůl1 špetka
Máslo60 g
Rum3-4 lžíce
Žloutek4 ks
Mléko250 ml
Droždí40 g
Cukr moučka50 g
Vanilkový cukr1 balíček
Hladká mouka 500 g
Náplň
Marmeláda
Na ozdobu
Cukr moučka
Postup přípravy
Polovinu teplého mléka vlijeme do mísy, přidáme balíček vanilkového cukru, rozdrobené droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Během tohoto procesu vymícháme změklé máslo se žloutky a moučkovým cukrem do pěny.
Do mísy prosejeme hladkou mouku se špetkou soli, přidáme vzešlý kvásek, směs žloutků a másla, přilijeme zbylé vlahé mléko a rum.
Vypracujeme vláčné těsto, které vytvarujeme do bochánku, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 30 minut, až zdvojnásobí svůj objem.
Kynuté těsto vyklopíme na vál a rozválíme na 1,5 cm vysoký plát, ze kterého vykrajujeme pomocí sklenice kolečka.
Na každé kolečko dáme lžičku marmelády či jiné náplně a v dlaních vytvarujeme kouli.
Koblížky vložíme do vymazané formy na muffiny a necháme ještě 10 - 15 minut znovu kynout.
Koblihy pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 20 - 25 minut, až jsou na povrchu zlatavé.
Upečené koblížky necháme ve formě mírně vychladnout, poté vyjmeme a pocukrujeme.