Recept na uchování domácích klobás. Takto zavařené klobásy vám bez problémů vydrží celý rok.
Hodnocení
4.7
/ 5 (129x)
Doba přípravy
120 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Ostatní
Voda2 l
Sádlo vepřové1 kelímek
Vepřová kůže2 kg
Vývar z vepřové kůže2 l
Postup přípravy
Ze všeho nejdřív si uvaříme vepřové kůže. Kůže vaříme asi 1 hodinu. Potom vývar slijeme, kůže dáme stranou a vše necháme vychladnout.
Již při zatáčení klobás musíme počítat s tím, že se musí vejít do sklenic. Na dno sklenice položíme kus vařené vepřové kůže a velkou lžíci vepřového sádla. Dále naskládáme do každé sklenice 5 klobás. Do poloviny výšky klobás nalijeme vývar z kůží a zbytek zalijeme vodou tak, aby byly klobásy minimálně jeden cm pod hladinou. Nakonec přidáme zase kousek vařené vepřové kůže.
Sklenice pořádně zavřeme víčkem a klobásy zavařujeme 45 minut při teplotě 90 °C. Poté sklenice vytáhneme z hrnce a necháme vychladnout. Sklenice neotáčíme. Sádlo musí po ztuhnutí vytvořit souvislou vrstvu, která klobásy ve sklenici uzavře. Pokud se stane, že po ztuhnutí sádla jsou špičky klobás nad ním, není to žádná tragédie. Jen je snězte první, ty by vám celý rok nemusely vydržet.
Odkaz na recept na domácí Klobásy, které takto uchovávám jde zde: Domácí klobásy podle Hynka Určitě se najde někdo, kdo bude mít výhrady k vývaru z kůží. Je možné použít jen čistou vodu, ale připravíte se o výborný sulc, který klobásy nenapodobitelně dochutí. Množství ingrediencí je jen orientační a samozřejmě musí být odvozeno od toho, kolik sklenic budete plnit.
Sklenice pořádně vymýt jarovou vodou, stejně tak vršky řádně umýt houbičkou a v kastrolu přelít vařící vodou, přivést ke slabému varu, nechat pár minut, vytřít čistou utěrkou. Sklenice dobře vypláchnout, vytřít čistou utěrkou a spolu s víčky dát na plech do trouby na 100°C na cca 10 min. Maso zavařovat 1. den 2,5h čistého času a 2. den 1h. Zavařovat komplet ponořené v zavařovacím hrnci, vždy na 100°C. Po vytažení nechat ideálně na verandě na vzduchu (!) rychle zchládnout, normálně víčky nahoru, ony " puknou " podtlakem. Ještě pozn.: aby mohl vzduch při zavařování ven, je třeba nedotahovat víčka na krev. Těsnění červená jsou retro, dnes je nikde nevidím, ale vždy mi chytla klasická bílá. Sklenice používám dnes už jen šroubovací, víčka musí být 100% jinak vyhazuji a dám raději nové.
Nikdy se mi NIC nezkazilo. Chce to ale čistotu a tento (pro někoho pracnější) postup striktně dodržovat.
Anton
Re: Zkažení klobás
Pokazili sa Vám preto, že 45 minut při teplotě 90 °C je veľmi málo. Ak budete sterilizovať pri 100 °C hodinu, nepokazia sa. A stačí dať vody na 2, max. 3 cm od spodu.
Anton
Re: Zkažení klobás
Pokazili sa Vám preto, že 45 minut při teplotě 90 °C je veľmi málo. Ak budete sterilizovať pri 100 °C hodinu, nepokazia sa. A stačí dať vody na 2, max. 3 cm od spodu.
pett
Voda
Té vody je tam dost.Minule jsem dával do 2/3 sklenice a uzené klobásy chutnaly jak parky.Rozmocene a bez chuti.Kamosova tchýně mě doporučila jen stamprli převařené slané vody.Opravdu jen na dno a byly výborné.
Věra
Re: Komentář k receptu Klobásy zavařené ve sklenici
Zavařuji maso, zavařuji domácí klobásy. Používám sklenice s Omnia víčky - s těmi, co se zašroubují. Na maso a klobásy použijí vždy nová víčka.
Sklenice vyvařuji a víčka vyvařuji. Klobásy naskládám do sklenic, přidám sádlo, vývar z kůží - to všechno vychladnuté. Pak sklenice dobře uzavřu. Dám do zavařovacího hrnce a sterilizuji hodinu. Voda nesmí vařit, jen odskakují bublinky od dna. Po hodině odstavím z plotny a nechám ve vodě, do vychladnutí. Pak vytáhnu, sklenici osuším, napíšu si datum. Skladuji nejdéle rok.