Klášterní kolínko

Trošku složitější, ale o to chutnější úprava klasického vepřového kolínka. Objednal jsem si ji v jedné klášterní vinárně a doma pak doladil.


4.729x
45 min
3×

Postup přípravy

Začneme netradičně - u výběru kolínka. Věnujeme pozornost stavbě. Hlavní kost by měla být, pokud možno, co nejsymetričtěji obrostlá masem. Je to důležité pro další postup.

Kolínko uvaříme v papiňáku s jednou cibulí, bobkovým listem, novým kořením, pepřem a solí. Pozor, nevaříme úplně doměkka, stačí cca 20 minut, jelikož budeme ještě dále upravovat pečením.

Po vyjmutí vyoperujeme kost a maso nařízeneme tak, aby vytvořilo jakýsi plát. Proto je třeba výběr dobře obrostlé kosti. Osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, pokryjeme kysaným zelím a zamotáme. Převážeme špagátkem nebo šikovně sepneme, aby nám to všechno drželo pohromadě.

Smícháme černé pivo, kečup, rajský protlak, olivový olej, hořčici, sójovou omáčku a rybízovou nebo brusinkovou marmeládu. Podle chuti můžeme doladit chilli papričkou. Do této marinády kolínko naložíme a ponecháme v chladnu 24 hodin za občasného otáčení.

Klášterní kolínko dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Poléváme marinádou. Pečeme asi 40 minut, kůže musí být pěkně zlatavá a křupavá, marináda se musí medově táhnout. Pak je to to pravé.

Nejlepší přílohou ke klášternímu kolínku je chléb a dobře vychlazené pivko! Nebudete věřit, ale tímto receptem slavím opakovaně v pracovním kolektivu veliký úspěch.
user-icon

autor Toolak


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Klášterní kolínko

Zpět na recept