Klasické kynuté lívance

Když lívance, tak kynuté. Vyzkoušejte tento báječný recept.


0.00x
90 min
1×

Postup přípravy

Do hrnce dáme kvasnice a polovinu dávky cukru. Mícháme vařečkou, až se kvasnice rozpustí, přidáme 100 g mouky, 125 ml vlahého mléka a rozmícháme v řidší těstíčko - kvásek. Povrch kvásku posypeme moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme v teple kynout.

Nyní si oddělíme žloutky, ušleháme bílek. Žloutky smícháme s rozpuštěným máslem a zahřátým mlékem. K nakynutému kvásku přidáme zbytek mouky, cukru, nastrouhanou citronovou kůru, muškátový květ a trochu soli. K tomu postupně za stálého míchání přiléváme směs mléka, žloutků a másla. Vymícháme vše v řidší těsto, které necháme na teplém místě kynout.

Když těsto kynutím zdvojnásobí svůj objem, lehce vmícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh a necháme ještě trochu kynout.

Těsto pak lijeme do vymaštěných důlků rozpáleného lívanečníku a smažíme. Když těsto na povrchu osychá, lívanečky obrátíme a osmažíme i z druhé strany.

Upečené klasické kynuté lívance posypeme skořicovým cukrem, případně je potřeme zavařeninou a posypeme strouhaným tvarohem.
user-icon

autor Bubák


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Klasické kynuté lívance

Zpět na recept