Čočku přebereme a nejlépe přes noc (minimálně na 3 hodiny) namočíme do 400 ml studené vody. Potom čočku vylijeme na síto, propláchneme studenou vodou, vložíme do hrnce, zalijeme 200 ml vody a uvedeme do varu. Jakmile se čočka začne vařit, sebereme případnou pěnu, přidáme majoránku, saturejku a vaříme 40 minut. Po 30 minutách vaření přidáme sůl.
Z másla a hladké mouky připravime středně tmavou jíšku, zalijeme ji 100 ml studené vody a rozmícháme do hladka. Za stálého míchání ji vlijeme do čočky a rozmícháme. Přidáme ocet, pepř a vše spolu vaříme ještě 10 minut. Je-li čočka hustá, přidáme trochu vody.
Klasickou dušenou čočku podáváme s vařenou nebo opékanou uzeninou, smaženým vejcem (volským okem) a chlebem, nebo i jen samostatně s chlebem. Čočku můžeme podle chuti posypat smaženou cibulkou. Jako příloha se hodí sterilovaná okurka a zeleninový salát.
Energetická hodnota: 490 kJ na 100 g, 1373 kJ na porci