Na jemno nasekáme mrkev, řapíkatý celer, česnek a cibuli. Vše musí být důkladně omyté a osušené. Zeleninu lehce orestujeme na olivovém oleji.
Poté přidáme rajčata, hřebíček, bobkový list, tymián, skořici a asi 2 cm nastrouhaného zázvoru. Dusíme na velmi mírném ohni asi 20 minut. Pak přidáme ocet, maizenu, kterou jsme rozpustili v malém množství vody, hořčici v prášku, sůl a cukr. Vše dusíme asi 90 minut na mírném ohni. Podle potřeby přidáváme malé množství vody. Čím déle vaříme, tím lepší chuť bude. I ocet nebude příliš cítit a budeme vychutnávat čistě jen kečup.
Po uvaření kečupové omáčky vše přecedíme a můžeme i rozmixovat. Uvařenou kečupovou salsu můžeme skladovat v lednici. Pokud nám zachutnala, uvaříme si větší množství a můžeme zavařovat, jak jsme zvyklí. Tento obsah máme na jednu porci. Kečupová salsa je výborná k hranolkům, grilovanému masu nebo jak jsme zvyklí.