Z papriček odstraníme stopky, jádřince a semena. Pokud chceme mít směs pálivější, necháme semínka.
Teflonovou nebo silnostěnnou pánev rozehřejeme a papričky, koriandr, římský kmín, hořčičná semínka a černý pepř na ní opražíme nasucho, abychom zvýraznili chuť a vůni koření. Měli bychom pánví hýbat, aby se koření opeklo rovnoměrně.
Opečená semínka roztlučeme v hmoždíři. Pokud jej nemáme, můžeme je umlít v čistém kávovém hrnku. Do utlučených semínek vmícháme kurkumu a zázvor.
Koření můžeme měnit. Když nechceme směs ostrou, ubereme chilli papričky. Můžeme přidat skořicový svitek, aby směs byla sladší. Nebo lžíci fenyklu a 8 hřebíčků, aby byla směs voňavější. V kombinacích se meze nekladou.