Dezert, který nikdy nezklame! Krémový cheesecake s karamelovou chutí. Stačí malinkatý kousek, je velmi sytý.
Hodnocení
5.0
/ 5 (7x)
Doba přípravy
75 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Krém
Vejce2 ks
Rum2 lžíce
Cukr krupice100 g
Mascarpone500 g
Hladká mouka 2 lžíce
Zakysaná smetana4 lžíce
Těsto
Máslo100 g
Rum1 lžíce
Karamelové sušenky200 g
Poleva
Cukr krupice150 g
Smetana ke šlehání150 ml
Postup přípravy
Připravíme si korpus. Sušenky důkladně rozdrtíme, nebo rozmixujeme. Přidáme změklé máslo, rum a propracujeme.
Kulatou dortovou formu s odnímatelným okrajem vyložíme pečícím papírem, sušenkový základ vsypeme na dno a důkladně napěchujeme do formy.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a 10 minut zapékáme. Poté formu vyjmeme a korpus necháme zcela vychladnout.
Mezitím si připravíme krém z mascarpone. Sýr vyklopíme do mísy, přidáme cukr, zakysanou smetanu, rum, hladkou mouku, vejce a důkladně vyšleháme.
Krém naneseme na vychladlý korpus a uhladíme.
Takto připravený cheesecake vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut. Poté teplotu snížíme na 120 °C a pečeme dalších 35 - 40 minut.
Upečený cheesecake necháme v troubě dojít a zcela vychladnout (dvířka trouby necháme částečně pootevřená).
Po vychladnutí formu opatrně projedeme po okrajích nožem a okraj formy odstraníme. Cheesecake uložíme do chladu.
Připravíme si karamel. Na silnostěnnou pánev vsypeme cukr a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit. Poté opatrně přilijeme horkou smetanu a za stálého míchání a na mírném ohni prohříváme, dokud není karamel krásně hladký. Chce to trochu trpělivosti.
Hotový karamel necháme zchladnout. Karamelem přeléváme hotový cheesecake a podle vlastní fantazie dozdobíme.
Karamelový cheesecake krájíme na porce a podáváme jako výborný dezert.