Do studené vody vložíme uzené maso, přidáme 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře a vaříme doměkka. Uvařené maso vyjmeme, do vývaru nakrájíme kysané zelí, předem namočené sušené houby a přidáme nálevu podle chuti. Vložíme klobásy a vaříme, dokud není zelí poloměkké. Poté z polévky klobásy vyjmeme.
Na sádle osmahneme na kostičky nakrájenou velkou cibuli, přidáme mouku a připravíme růžovou jíšku, když je hotová, přidáme sladkou a pálivou papriku a necháme ji v jíšce rozpustit.
Jíšku přidáme do kapustnice a asi 20 minut povaříme. 10 minut před dokončením přidáme nakrájené klobásy a maso.
Kapustnici rozdělíme do hlubokých talířů a před podáváním dozdobíme kysanou smetanou.