Kapra očistíme od vnitřností, zbavíme hlavy, ocasu, ploutví a šupin, omyjeme a naporcujeme na podkovy asi 2,5 cm silné. Prolisovaný česnek utřeme se solí a pepřem a lístečky čerstvého tymiánu. Tuto směs promícháme se 2 lžícemi oleje a pak ji důkladně natřeme porce kapra ze všech stran. Rybu necháme v chladu několik hodin odležet. Mouku prosejeme a promícháme se solí a mletou uzenou paprikou. V této směsi obalíme odleželé porce ryby, které zprudka opečeme na malém množství oleje z obou stran dozlatova. Pak kapří podkovičky přendáme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe hoblinkami másla a v předehřáté troubě na 180 °C necháme asi 6 - 8 minut dojít. Záleží na síle a velikosti ryby. Křehké upečené kapří podkovičky rozdělíme na porce a podáváme s plátkem citronu, bramborovým salátem nebo vařeným bramborem. Spolu s bramborovým salátem s vejci a řapíkatým celerem se vydaří výborná netradiční a zdravější štědrovečerní večeře.
Videonávod, jak zbavit kapra kostí během několika minut
Šéfkuchař Radek Šubrt vás naučí, jak šikovně a jednoduše zbavit kapra většiny kostí a připravit z něj filety. Je potřeba jen velký ostrý nůž a trocha práce. Videonávod krok za krokem.

Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena