Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl, cukr moučka, mletý kardamom a promícháme. Do jamky v mouce nadrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem a necháme v teple vykynout kvásek. Když kvásek vykynul - asi za 15 minut, přidáme vlažné rozpuštěné máslo, 4 vaječné žloutky a rukama důkladně vypracujeme poloměkké těsto, které je hladké, lesklé, pružné a nelepivé.
Vypracováváme, dokud se těsto neodlepujeme od stěn mísy a od rukou a na povrchu těsta se začnou tvořit velké bubliny. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
Než těsto vykyne, připravíme krém. Citronovou kůru nastrouháme a rozpustíme máslo. K máslu přidáme cukr moučka, mletý kardamom, kakao, citronovou kůru, rumovou esenci a vymícháme hladký krém, který necháme úplně vychladnout. Vykynuté těsto dáme na jemně pomoučněnou desku, rozválíme na obdélník o tloušťce asi 0,5 cm a potřeme připraveným krémem tak, že po obvodě necháme asi 2 cm volný pás.
Na krém rovnoměrně nasypeme mleté vlašské ořechy a posypeme cukrem krystal. Naplněné těsto od užší strany stočíme napevno do závinu, který pokrájíme ostrým nožem asi na 2 cm silné plátky. Takto vzniklá vosí hnízda položíme na plech vystlaný teflonovou fólií.
Kakaovo-ořechová vosí hnízda ukládáme dále od sebe, protože ještě naberou značně na objemu. Potřeme je na povrchu rozšlehaným vejcem a necháme ještě vykynout - asi 1 hodinu. Troubu předehřejeme na 190 °C a pečeme asi 25 minut na funkci horní a dolní ohřev do pěkné zlatohnědé barvy. Vosí hnízda vybereme ještě horká a potřeme cukrovou polevou, kterou jsme připravili smícháním 2 lžic cukru moučka se lžící studené vody (dohladka).
Kakaovo-ořechová kynutá vosí hnízda s kardamomem necháme mírně vychladnout a můžeme servírovat. Nejlépe chutnají vlažná, ale jsou výborná i za studena, přitom jsou vláčná i druhý den. Těsto je lehké, nadýchané s početnými dírkami a nádherně voní po kardamomu, rumové esenci a citronové kůře, které výborně doplňují chuť sladkého kakaového krému s mletými vlašskými ořechy. Vosí hnízda můžeme podávat samostatně jako hlavní sladký chod a také jako dezert ke kávě či čaji.