Kakaovo-ořechová kynutá vosí hnízda s kardamomem

Můj recept na velmi chutná nadýchaná voňavá vosí hnízda s kakaem, ořechy, kardamomem a cukrovou polevou.


2.620x
160 min

Ingredience

těsto

1 špetkasůl
150 gmáslo
4 lžícecukr moučka
1 lžičkacukr krystal
4 ksvaječný žloutek
150 mlvlažné mléko
2 lžičkymletý kardamom
42 gčerstvé droždí
500 ghladká mouka extra speciál 00

na potření

1 ksvejce

náplň

100 gmáslo
0.5 kscitron
100 gcukr moučka
3 lžícecukr krystal
100 gmleté vlašské ořechy
1 lžičkamletý kardamom
2.5 mlrumová esence
1 lžíceholandské kakao

poleva

2 lžícecukr moučka
1 lžícestudená voda

Postup přípravy

Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl, cukr moučka, mletý kardamom a promícháme. Do jamky v mouce nadrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem a necháme v teple vykynout kvásek. Když kvásek vykynul - asi za 15 minut, přidáme vlažné rozpuštěné máslo, 4 vaječné žloutky a rukama důkladně vypracujeme poloměkké těsto, které je hladké, lesklé, pružné a nelepivé.

Vypracováváme, dokud se těsto neodlepujeme od stěn mísy a od rukou a na povrchu těsta se začnou tvořit velké bubliny. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

Než těsto vykyne, připravíme krém. Citronovou kůru nastrouháme a rozpustíme máslo. K máslu přidáme cukr moučka, mletý kardamom, kakao, citronovou kůru, rumovou esenci a vymícháme hladký krém, který necháme úplně vychladnout. Vykynuté těsto dáme na jemně pomoučněnou desku, rozválíme na obdélník o tloušťce asi 0,5 cm a potřeme připraveným krémem tak, že po obvodě necháme asi 2 cm volný pás.

Na krém rovnoměrně nasypeme mleté vlašské ořechy a posypeme cukrem krystal. Naplněné těsto od užší strany stočíme napevno do závinu, který pokrájíme ostrým nožem asi na 2 cm silné plátky. Takto vzniklá vosí hnízda položíme na plech vystlaný teflonovou fólií.

Kakaovo-ořechová vosí hnízda ukládáme dále od sebe, protože ještě naberou značně na objemu. Potřeme je na povrchu rozšlehaným vejcem a necháme ještě vykynout - asi 1 hodinu. Troubu předehřejeme na 190 °C a pečeme asi 25 minut na funkci horní a dolní ohřev do pěkné zlatohnědé barvy. Vosí hnízda vybereme ještě horká a potřeme cukrovou polevou, kterou jsme připravili smícháním 2 lžic cukru moučka se lžící studené vody (dohladka).

Kakaovo-ořechová kynutá vosí hnízda s kardamomem necháme mírně vychladnout a můžeme servírovat. Nejlépe chutnají vlažná, ale jsou výborná i za studena, přitom jsou vláčná i druhý den. Těsto je lehké, nadýchané s početnými dírkami a nádherně voní po kardamomu, rumové esenci a citronové kůře, které výborně doplňují chuť sladkého kakaového krému s mletými vlašskými ořechy. Vosí hnízda můžeme podávat samostatně jako hlavní sladký chod a také jako dezert ke kávě či čaji.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kakaovo-ořechová kynutá vosí hnízda s kardamomem

Zpět na recept